torsdag 27 december 2012

Silverkaka.

Godmorgon!

Tänkte tipsa om en kaka man kan baka om man får många äggvitor över. Jag gjorde ju Creme bruleé på julafton och fick åtta äggvitor över. Man kan ju såklart göra maränger om man vill, tex. marängbottnar och göra en tårta istället, men jag var inte så sugen på det. Äggvitor går även att frysa. Kan vara smart att skriva på frysasken hur många det är bara så man vet när man ska använda dem. Om jag bara får en eller två äggvitor över brukar jag bara slänga i dem i en äggröra eller omelett.


Ingredienser:

  • 4 äggvitor, ca 1 dl
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk

Tillagning:

  1. Ta fram smör.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Vispa vitorna hårda några minuter i en annan bunke - gärna med elvisp.
  4. Är inte smöret mjukt så kan du mikra det lite försiktigt utan att smälta det i en bunke. Tillsätt socker till smöret och vispa några minuter i en stor bunke med elvisp och ställ åt sidan.
  5. Smörj en sockerkaksform med lite smör och bröa med några msk ströbröd.
  6. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  7. Rör ner mjölblandningen i smöret och tillsätt mjölken och äggvitorna. Rör till en jämn sockerkakssmet.
  8. Häll smeten till silverkakan i sockerkaksformen och grädda i 30 - 40 minuter.
  9. Prova så att silverkakan är genombakt med en provsticka - den ska vara torr när du sticker i kakan - är det smet som fastnar får du grädda lite till.


Det blev en fluffig kaka med krispiga kanter. Jättegod till ett glas mjölk!

Nu ska Isan och jag ta vårat morgonbad! Ha en skön dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar